D+Z Architecten  Q8 Hoofdkantoor Benelux

D+Z Architecten Q8 Hoofdkantoor Benelux

D + Z Architecten werd gevraagd het interieur te ontwerpen van het nieuwe hoofdkantoor in de Benelux van de Q8 oliemaatschappij. Om een goed beeld te krijgen van de herkomst van het bedrijf ging interieurarchitect Jeffrey van der Wees eerst naar Koeweit. Na twee dagen toeren door de grote steden van de oliestaat en een bezoek aan verschillende grote gebouwen, kwam hij op het idee om de wanden van het kantoor te bekleden en een passend onderdeel te maken van de inrichting. Het is in het Midden-Oosten gebruikelijk om wanden met kleden te behangen. In het ontwerp komen het Midden-Oosten en de Nederlandse polder bij elkaar. Voor de wandbekleding in het nieuwe kantoor koos D+Z Architecten voor afbeeldingen van de belangrijkste, beeldbepalende bezienswaardigheden van Koeweit alsook een afbeelding van een traditionele zeilboot, een dhow. De horizontale streep die op alle panelen doorloopt, suggereert de horizon die zowel in Nederland als in Koeweit extreem vlak is. Daar waar de gebouwen op het kleed te zien zijn, is de horizon afgebeeld als land. Waar de boot zichtbaar is, verdwijnt de horizon achter de zee.

De afbeeldingen worden weergegeven als stippen, een pointilistisch schilderij als het ware. Het doet vermoeden dat de beelden slechts tijdelijk opdoemen, als in een Fata Morgana. De combinatie van de stippen met het gekozen garen, creëert nog een ander visueel effect. Wanneer je langs de kleden loopt, verandert het beeld als een gevolg van het licht dat speelt op de metaalachtige draden. Het zorgt ook voor een subtiel en verrassend reliëf.

Het kostte bijna vier maanden om de wandbekleding in het TextielLab te maken. Van der Wees: ‘De eerste tests die van de machine kwamen waren eigenlijk heel teleurstellend en ik wist niet of het me wel ging lukken om het beeld dat ik in mijn hoofd had te kunnen realiseren. Dankzij de kennis, ervaring en het doorzettingsvermogen van iedereen in het TextielLab, heeft het uiteindelijke resultaat mijn verwachtingen overtroffen; een prachtig proces.’

 

www.dzap.nl