Evelyne Merkx en Ina Meijer | Raad van State

Evelyne Merkx en Ina Meijer | Raad van State

In 2001 kreeg Evelyne Merkx met haar partner Patrice Girod van het bureau  Merkx+Girod de opdracht van de Rijksgebouwendienst om de renovatie en nieuwbouw van de Raad van State in Den Haag op zich te nemen. In tien jaar tijd zijn de monumentale panden aan de Kneuterdijk en de 19deeeuwse panden aan de Parkstraat omgetoverd tot één eigentijds en functioneel gebouw.

Onderdeel van het complex is Paleis Kneuterdijk, ook wel het ‘witte paleisje’ genoemd, dat in 1717 werd gebouwd voor de familie Van Wassenaar Obdam. In 1816 werd het verkocht aan Koning Willem I. Na verschillende uitbreidingen, verbouwingen, moderniseringen en het overgaan van nieuwe eigenaar naar nieuwe eigenaar, biedt  het sinds 1983 onderdak aan de Raad van State. Met de restauratie is de grandeur van het oorspronkelijke monumentale gebouwencomplex aan de Kneuterdijk overeind gebleven. Spectaculair is de monumentale Balzaal in het oorspronkelijke paleisje, een van de weinige empirezalen in Nederland. De balzaal heeft nu een representatieve functie. Ook is de indrukwekkende kapconstructie – met delen die dateren uit 1611 – van het pand Van Oldenbarnevelt in het zicht gebracht. Het biedt nu onderdak aan de bibliotheek.

Merkx+Girod  heeft het totale project van de renovatie tot opdracht gekregen. Dat betekent dat behalve de architectonische ingrepen, ook de klimaatvoorzieningen, de inrichting, vloerbedekking  en de wandbekleding door het bureau zijn aangepakt. In de balzaal ligt tapijt dat in samenwerking met Edith van Berkel  is ontworpen. Hierin zijn de kleuren terug te vinden uit het kleurenpalet dat Merkx voor het totale complex gekozen heeft. Van Berkel integreerde in haar ontwerp de Empire stijl en eigentijdse vormen en figuren.

De zes kamers in het Witte Paleisje die rond de formele Franse tuin liggen zijn werkkamers geworden. Voor de wandbekleding in deze ruimtes is samenwerking gezocht met Studio Ina Meijer, die in opdracht van Evelyne Merkx samen met het TextielLab speciale stoffen hiervoor heeft ontwikkeld. In deze kamers was van oorsprong al wandbekleding aanwezig. Voor de vervanging daarvan werd  begonnen met bestaand linnen, geverfd in de kleuren van het kleurenschema. Het linnen bleek echter niet voldoende vormvast en had ook niet de juiste grandeur. Evelyne Merkx besloot zelf een stof te ontwikkelen die wel geschikt was en de juiste uitstraling had. Ze ging in zee met het TextielLab. Er werden verschillende prachtige halflinnen stoffen ontwikkeld met een schitterende uitstraling en een variëteit aan dessins, die zijn gebaseerd op stippen, kruisjes en andere patronen die werden gebruikt in historische merklappen. De dessins zijn geweven met goudkleurig lurex garen. Ook in het linnen is lurex mee geweven, waardoor de stoffen een subtiele glans en textuur hebben gekregen. De stippen en andere patronen flonkeren en de gehele wandbespanning kreeg de uitstraling die Merkx voor ogen had.

Eén van de zalen in het Witte Paleis. Foto: Ina Meijer

Evelyne Merkx: ‘Ik heb grote affiniteit met textiel. De mogelijkheid om in het TextielLab te kunnen experimenteren is uniek. Bovendien zijn we ook ontzettend blij met de resultaten. Fantastisch dat we in Nederland een dergelijk instituut hebben!’

Sinds 2012 vormt Evelyne Merkx  een eenmansbureau. Ze werkt samen met een netwerk van mensen en studio’s die helpen bij het maken van tekeningen, maquettes en uitvoeren van projecten. Zij richt zich op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe concepten (of ideeën). Zowel op het gebied van architectuur, interieur, meubels, textiel en verlichtingselementen.

www.merk-x.nl