FAQ TextielLab

FAQ TextielLab

Het TextielMuseum | TextielLab is een kenniscentrum voor textiel. Onze conservatoren, productontwikkelaars en overige collega’s verzamelen continue de nieuwste kennis over textiel.

 

Kennis in het TextielLab

In het TextielLab is kennis aanwezig over de materialen die we gebruiken. Onze garenexpert is voortdurend op zoek naar innovatieve garens. We doen onderzoek naar de herkomst, kwaliteit en eigenschappen maar ook naar duurzaamheid en recycling.

In de tweede plaats weten de medewerkers van het TextielLab veel over de textieltechnieken die worden toegepast, namelijk weven, breien, borduren, tuften, passement en laseren. Ook passen we confectietechnieken en nabewerkingstechnieken, zoals in de wasserij, toe.

Ten derde is er kennis over de opdrachten die zijn uitgevoerd in het Lab. Het TextielLab maakt textiel in opdracht van ontwerpers (interieurtextiel , huishoudtextiel, textiel voor het exterieur en modevormgeving) en kunstenaars.

Als laatste demonstreert en onderzoekt het TextielLab (historische) textielmachines.

Bij de afdeling MuseumZaken kun je terecht met vragen over de museumcollectie, zoals over objecten, het beeldmateriaal en het aanbieden van objecten. Veel gestelde vragen met een antwoord vind je hier

Textiel is een breed onderwerp, waar heel veel over te leren valt. In het TextielMuseum weten we niet alles, maar we kennen wel de instellingen en musea waar ook informatie over textiel te vinden is. En we hebben een uitgebreide bibliotheek waar heel veel informatie over textiel op te zoeken is. Al deze informatie delen we graag. Stel je vragen via een e-mail naar bibliotheek@textielmuseum.nl

Hieronder vind je een aantal vragen die we vaak krijgen in het TextielLab en de daarbij passende antwoorden.

 

Kan ik de garens kopen die het TextielLab gebruikt?

Het TextielLab verkoopt geen garens.

 

Kan ik de contactgegevens van garenleveranciers ontvangen?

Het TextielLab deelt geen contactgegevens van garenleveranciers.

De garens die het TextielLab gebruikt worden besteld bij verschillende Europese leveranciers. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek, door bezoek aan (internationale) garenbeurzen en contacten met onze leveranciers. Deze kennis verzamelen we om de ontwerpers, architecten en kunstenaars die in ons Lab werken, te adviseren bij specifieke vraagstukken. 

 

Waar kan ik leveranciers, brancheverenigingen en producenten van textiel(materialen) vinden?

Hieronder volgt een lijst met websites die je kunnen helpen om (garen)leveranciers en textielproducten te vinden:

 

Business-to-business databases

EUROPAGES is een Europees Business-to-Business platform. EUROPAGES onderhoudt een database met 2,6 miljoen bedrijven, producenten, leveranciers van diensten, verkopers en distributeurs uit de hele wereld. In de categorie textiel en kleding vind je bijna 20.000 bedrijven.

ABC is een B2B (business-to-business) database platform met informatie van meer dan 10 miljoen bedrijven in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland.

 

Ambacht en werkplaatsen

Crafts Council Nederland onderhoudt de Craftsmap, een zoekmachine naar ambachtelijke makers, opleidingen, verenigingen, werkplaatsen, musea, galeries en winkels in Nederland.

Platform Werkplaatsen is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse werkplaatsen en labs van alle disciplines en technieken voor kunstenaars en ontwerpers.

Een database van (kleine) fabrieken, leveranciers van materialen en werkplaatsen in Schotland en Birmingham.

 

Brancheverenigingen

Modint is het branchenetwerk  van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel. Bij Modint zijn ongeveer 600 bedrijven aangesloten in de branches: breien, bedrijfskleding, gordijnen, mode, interieur, tapijt en textiel. Modint geeft advies over inkoop en productie.

UNITEX is een Belgische vereniging van (technische) medewerkers in de textielindustrie.

 

Kan ik mijn kostbaar, historisch textiel bij jullie laten restaureren?

Voor het vinden van een textielrestaurator, kunt u de website restauratoren.nl raadplegen. Het TextielMuseum beschikt niet over een restauratie-atelier.

De Universiteit van Amsterdam biedt de Engelstalige masteropleiding Conservation and Restoration of Cultural Heritage aan. Eén van de acht specialisaties die de opleiding aanbiedt, is textiel.

De Textielcommissie levert een bijdrage aan het behoud van het textiele erfgoed door middel van het verzamelen en verspreiden van kennis van historisch en hedendaags textiel. De commissie organiseert halfjaarlijkse symposia, waarvan de voordrachten gepubliceerd worden in Studies in textiel (aanwezig in de bibliotheek). Textielrestauratie, beheer en behoud zijn onderwerpen die regelmatig op de agenda staan.

 

Hoe moet ik kostbaar en/of dierbaar textiel bewaren?

Een goed behoud van textiel begint bij een goede opslag. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft een handleiding gemaakt over het liggend en opgerold opbergen van vlak textiel. De brochure is gemaakt voor museummedewerkers, maar de methoden kunnen (deels) ook thuis toegepast worden.

De Monumentenwacht België heeft een brochure gemaakt over het behouden en bewaren van kerkelijk textiel, die ook nuttig is voor andere soorten textiel. In de brochure vind je tips over het schoonmaken, verpakken en opbergen van textiel en beschrijvingen en eventuele behandeling van verschillende soorten beschadigingen zoals insecten- en lichtschade.

 

Kan ik mijn textiel laten afwerken in jullie confectie-atelier?

In ons confectie-atelier worden de producten die we maken in het TextielLab afgewerkt. Unieke wandkleden, wandbespanning en andere projecten worden handmatig geconfectioneerd. Tafelgoed en theedoeken worden omgezoomd. In het confectie-atelier kunnen we alleen opdrachten uitvoeren die voortkomen uit onze eigen productie in het TextielLab. We nemen geen andere confectie-opdrachten aan.

Er zijn diverse confectie-ateliers in Nederland. Zoeken naar confectie-ateliers kan in de bedrijvenpagina’s genoemd bij de vraag: Zijn er andere textielproducenten waar ik mijn producten kan laten spinnen, weven, breien etc.? Waar kan ik leveranciers van textielmaterialen vinden?

Crafts Council Nederland onderhoudt de Craftsmap, een zoekmachine naar ambachtelijke makers, opleidingen, verenigingen, werkplaatsen, musea, galeries en winkels in Nederland.

Een Tilburgs confectie-atelier is Bultur Textiel.

 

Waar kan ik mijn damasten tafelgoed laten wassen?

Eén van de onderdelen van het TextielLab is de DamastWasserij. Het maakt deel uit van de DamastWeverij, waar we de collectie tafellinnen van het museum tentoonstellen en waar oude damastweefgetouwen uit de 19e en 20e eeuw te zien zijn. De DamastWasserij wast ongekleurd (damasten) tafelgoed, waaronder ook geborduurde of opengewerkte kleden. Ernstig beschadigde of zeer sleetse stukken worden niet in behandeling genomen, evenmin als artikelen van kunstzijde, wol e.d.

Het tafelgoed wordt met de machine gewassen. Het drogen, persen en het opmaken gebeurt geheel met de hand, waardoor het risico van beschadiging zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Tegen het vergelen wordt het tafelgoed in blauw papier verpakt.