Hayon Studio  ¿Que pasa guey?

Hayon Studio ¿Que pasa guey?

De Spaanse ontwerper Jaime Hayon staat aan de wieg van een nieuwe golf van makers die de grenzen tussen kunst, decoratie en design oprekken en versoepelen. Hij is beroemd om zowel zijn eigen werk als autonoom kunstenaar als zijn internationaal gewild designerswerk voor producten en de interieurs van winkels, restaurants en tentoonstellingen.

In opdracht van het MOTI (Museum Of The Image) in Breda ontwierp Hayon twee maskers voor de tentoonstelling ‘The Pop-Up Generation, design between Dimensions’. De maskers die Mexicaanse worstelaars dragen vormden het uitgangspunt, evenals de straatcultuur en graffiti. Zijn kunstwerk kreeg de titel ‘¿Que pasa guey?’ wat zoveel betekent als ‘What’s up dude?’.

 De twee 60 cm hoge abstracte witte hoofden met een Pinokkio-neus, een typisch Hayon beeld, werden verpakt in opvallende zilverkleurige maskers. De dubbel geweven maskers zijn opgebouwd uit zilverkleurig polyester garen en pastelkleurig mohair. Hayon werkte voor het eerst samen met het TextielLab en wilde zoveel mogelijk technieken toepassen in zijn werk. Naast de geweven basis, maakte hij gebruik van laseren bij het aanbrengen van de mond, ogen en oren in imitatie leer. De stukken leer zijn weer geborduurd met verschillende steken die de kunstenaar vond in een van de boeken met borduursteken in het museum. Een koord, dat werd geproduceerd op de passementafdeling, is gebruikt om (net als bij de Mexicaanse maskers) de maskers aan de achterzijde dicht te binden. Ook het geweven textiel werd nog eens toegepast: het ene masker kreeg een Mohikaans kapsel en de andere een baard. Op deze manier hebben de maskers van Hayon een heel eigen karakter gekregen.

 

www.hayonstudio.com