OMA Rothschild Bank Londen

OMA Rothschild Bank Londen

Het bekende Nederlandse architectuurbureau OMA, met bureaus in Rotterdam, New York, Beijing en Hong Kong, is betrokken bij prestigieuze bouwprojecten en stadsplanning in de hele wereld. In 2006 won OMA de competitie voor de uitbreiding van het hoofdkantoor van de Rothschild Bank in Londen. Na de opdracht voor het gebouw zelf, kreeg OMA ook de opdracht voor de aankleding van de privé- en vergaderruimtes op de bovenste verdieping, de Sky Pavillion.

Gekozen is voor een textiele wandbekleding. Dat past binnen de Engelse traditie. Het oude gebouw had veel wanden die voorzien waren van roze, stoffen wandbekleding. Dit was zó gebruikelijk in Engeland dat het architectenbureau deze methode wilde herhalen, maar dan wel met een moderne stof. In eerste instantie wilde OMA gaan borduren. Probleem daarbij was de grootte van het werk. In overleg met het TextielLab werd vervolgens gekozen voor weven. Voordat de keuze van de kleuren en de combinatie van draden definitief was, zijn er samen met het TextielLab heel veel samples gemaakt. Uiteindelijk zie je op het enorme doek niet meer dat sommige kleuren zijn ontstaan door het samenvoegen van verschillende draden in verschillende tinten.

Voor het ontwerp werd terug gegrepen naar de geschiedenis van de bankfamilie, waardoor het interieur een scherp contrast vormde met de strakke en moderne uitvoering van het gebouw. Er werd als het ware een historische laag toegevoegd aan het gebouw. Dankzij het uitgebreide archief van de Rothschild familie, was er voldoende inspiratie voorhanden. Zo had men de beschikking over een foto van een aquarel uit 1864 waarop een van de landgoederen van de familie in Engeland staat afgebeeld. Door de kleine fotootjes op te blazen tot een grootte van vijf meter hoog en 30 meter lang, ontstond een beeld van een, weliswaar wazig, kamerbreed landschap. De vergroting leidde tot een zekere mate van abstractie, wat voor de qua inrichting nogal traditioneel ingestelde familie Rothschild even slikken was. De familie heeft een enorme collectie historische schilderijen. Voor hen was het bekleden van een wand heel eenvoudig: hem volhangen met schilderijen…. Er werden verschillende proeven gemaakt en voorgelegd. Uiteindelijk is in overleg met de familie gekozen voor het gebruikte kleurenpalet.

OMA: ‘Wat zo leuk is aan het TextielLab is dat het een creatieve plek is waar ontwikkeling op de eerste plaats staat. Het lijkt qua sfeer ook sterk op ons eigen bureau, informeel en zeer professioneel.’

 

www.oma.eu