Roos Soetekouw Hotel The Exchange

Roos Soetekouw Hotel The Exchange

Hotel The Exchange in Amsterdam werd geopend in 2011. Vrij van alle voorgeschreven conventies of hotel concepten, is het hotel een samensmelting van mode en architectuur. Otto Nan en Suzanne Oxenaar zijn de bedenkers van het vernieuwende concept. Uitgangspunt was dat het hotel zich altijd moet kunnen vernieuwen, net als de mode dat doet. Ze kozen voor een hotel waar de kamers ‘worden gekleed als modellen’. Voor de uitvoering werden studenten van het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) geselecteerd. Ze werden begeleid door professionals van het TextielLab en de Nederlandse Studio INA-MATT. In het TextielLab ontwikkelde Ina Meijer, de ene ‘helft’ van de studio, vuurbestendig Trevira CS op een schering van Trevira CS die speciaal voor dit project werd opgezet. Matthijs van Cruijsen, de andere ‘helft’ van Studio INA-MATT hield zich bezig met de supervisie over de AMFI studenten en alumni. De studenten kwamen met kleurenschema’s, schetsen en voorbeelden van materialen. Deze werden met hulp van de vakmensen van het TextielLab vertaald in textiel. De jonge studenten konden kiezen uit de nieuwste en meest moderne garencollecties van het Lab.

Twee kamers in het hotel werden ingericht door de jonge designer Roos Soetekouw. De ‘Mattress Softtone Deluxe’ kamer en de ‘Eighties Room’. De essentie van een hotelkamer is volgens Soetekouw dat deze het comfort biedt van een geweldig bed weg van thuis. Ze nam het matras als inspiratie en keerde deze binnenstebuiten om zo de inwendige materialen en de schoonheid en kracht van het materiaal te tonen. Het bracht haar tot het maken van een gobelin-of damastachtige stof. De kostbare stof in twee verschillende kleurstellingen werd geweven in het TextielLab. Er werd geëxperimenteerd met een mix van garen inclusief papieren garen, viscose, katoen, mohair en gouden Lurex.

De Eighties Room is ‘dressed to impress’, en gekleed in een oversized trui met een zwart-wit patroon en een strakke kokerrok in de kleuren van de regenboog. Beide werden gemaakt in het TextielLab. Met deze kamer grijpt Soetekouw terug naar de historie van het hotel. Het beslaat drie gebouwen, één uit de 17de eeuw, één uit de zeventiger jaren en één uit de jaren 80.

 

www.roossoetekouw.nl