Sarah Barkmeijer Natuurtafereel

Sarah Barkmeijer Natuurtafereel

Mensen die lijden aan dementie ervaren het verzorgingshuis waar ze verblijven vaak als een labyrint; verwarrend en onveilig. Dit gold ook voor verpleeghuis De Lunette in Zutphen. Kunstenaar Sarah Barkmeijer werd gevraagd om op de afdeling voor dementerenden een omgeving te scheppen die herkenbaar is voor de bewoners en ook uitnodigt tot interactie. Een andere wens van de opdrachtgever was dat het kunstwerk voor minstens de komende twintig jaar actueel zou blijven. Een baken van rust en herkenbaarheid in de continu veranderende wereld.

Barkmeijer koos om die reden voor beelden uit de natuur die mooi, vrolijk en geruststellend zijn. Voor een 20 meter lange muur ontwierp ze een wandkleed met een panoramische afbeelding van de vier jaargetijden. Het is gebaseerd op oude illustraties, gravures en landschapsschilderijen uit de periode tussen de 16de en 19de eeuw. Barkmeijer zocht naar afbeeldingen van de flora en fauna uit de omgeving van Zutphen. Ze zocht ook naar recente foto’s van de natuur in de regio. Al deze beelden werden in het werk opgenomen. Een derde laag werd gevormd door natuurtekeningen die de dementerende bewoners van De Lunette maakten, specifiek voor dit werk.

Het wandtapijt is geweven in het TextielLab, in zestien delen. Er werden enkel natuurlijke materialen voor gebruikt en het heeft de klassieke uitstraling van een gobelin. Om het landschappelijke beeld te vergroten, is het tapijt her en der verdikt waardoor een golvend effect ontstaat. Het visuele beeld wordt aangevuld met het geluid van vogels en dieren, dat door middel van een sensor wordt geactiveerd. Het brengt de prachtige beelden op het wandtapijt tot leven.

 

www.sarahbarkmeijer.nl