Studenten

Studenten

Het TextielLab geeft studenten de kans om in de werkplaats te werken en gebruik te maken van alle technieken, materialen en de kennis van de aanwezige specialisten.

Alleen voor de technieken weven & breien hanteert het TextielLab een selectieprocedure voor studenten. We selecteren iedere aanvraag op motivatie, innovatie (technisch of materiaal) en artisticiteit. Het beperken van het aantal projecten en strenger selecteren stelt ons in staat betere resultaten te behalen op het gebied van innovatie en research. Hierbij ligt de focus ligt op interieur/design en mode.

Voor de overige technieken gelden de normale prijzen & voorwaarden.

Zie aanvraagformulieren

Wat zijn de voordelen voor de studenten?

Om de paar jaar geeft het TextielMuseum een Yearbook/magazine uit met de meest interessante projecten uit het TextielLab. Daarnaast hebben we regelmatig een tentoonstelling (Highlights uit het TextielLab) waarbij de focus ligt op Young Talent. Als je geselecteerd bent om je afstudeerproject in het Lab uit te werken heb je kans dat je project ook wordt opgenomen in deze publicatie of in een tentoonstelling.

Weven & breien

We selecteren ca. 6 projecten (per academiejaar) die worden uitgevoerd in het TextielLab. De selectieprocedure is open voor studenten die in hun laatste jaar van de opleiding zitten.

Studenten kunnen tot en met 20 augustus 2019 een aanvraag indienen. Deze aanvraag bestaat uit een heldere, beknopte beschrijving van het project, incl. beeldmateriaal en/of schetsontwerp, een portfolio en motivatie waarom de student in het TextielLab wil werken. Hij of zij kan hiervoor eventueel het standaard intakeformulier gebruiken dat te vinden is via onze website: https://www.textiellab.nl/nl/pagina/aanvraag-indienen

Een selectiecommissie selecteert eind augustus de aanvragen van studenten. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielMuseum waaronder conservatoren en productontwikkelaars.

Houdt er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen.

Werkperiode TextielLab: oktober, november, december.

Wat kost het?

Natuurlijk ondersteunen wij de geselecteerde studenten en bieden technische hulp bij garenonderzoek, experiment en preproductie. Het TextielLab draagt bij voor ieder geselecteerd project voor 1/2 van de ontwikkelkosten. De student betaalt zelf 1/2 van de ontwikkelkosten en de materiaalkosten. De projecten zullen minimaal 3 dagen in beslag nemen. Een ontwikkeldag voor studenten kost € 345,- (bijdrage student is dus € 172,50)

Doe nu je aanvraag!

Niet door de selectieronde heen en toch in het TextielLab werken? 

Indien de capaciteit het toelaat, kun je als afstudeerstudent toch in aanmerking komen om tegen regulier tarief (voor ontwerpers) in het TextielLab te werken. Let wel, dit geldt niet voor de techniek weven.

Werkervaringsplaatsen

Een langetermijn stage (3 tot 6 maanden) is mogelijk bij de technieken weven en breien. Voor het borduren en laseren zijn stages beschikbaar van een maand. Als je graag meerdere technieken wil combineren, adviseren wij een stage van 3 maanden.

De plekken zijn beschikbaar voor studenten die aan een (inter)nationale textiel-, mode,- of design academie studeren, voor studenten die recentelijk zijn afgestudeerd of studenten die ervaring willen opdoen binnen hun discipline. Samen met je stagebegeleider van het Lab stel je een stagedoel op, waar je tijdens je stageperiode naartoe werkt. Dit doel zorgt ervoor dat er aan het einde van de periode aantoonbaar resultaat is. Zo investeren we in de kennis van zowel de student als de productontwikkelaar.

Studenten kunnen te allen tijde een stage- of werkervaringsplaats aanvraag bij ons doen. Deze aanvraag bestaat uit een motivatiebrief en een goed portfolio.

Stagebegeleiding: Frank de Wind