Co-Creatie | In het TextielLab

Co-Creatie | In het TextielLab

24 april 2016 t/m 12 maart 2017

Waar erfgoed, ambacht en innovatie samen komen.

Het TextielMuseum in Tilburg biedt zoveel meer dan de geschiedenis van de plaatselijke textielindustrie. Het is een ‘museum in bedrijf’, dat een brug slaat tussen bewaren, tonen en maken. Het maakt bewust de stap van cultureel erfgoed en oude ambachten naar innovatie voor de toekomst. De snel veranderende wereld vraagt om nieuwe, slimme oplossingen en toepassingen. Het technische TextielLab is in staat om verschillende samenwerkingsverbanden op te zetten om nieuwe innovatieve projecten te ontwikkelen en te begeleiden. Het proces van onderzoek en ontwikkeling en de relaties met partners worden in ‘Co-creatie’  inzichtelijk gemaakt, aan de hand van drie grote interieurprojecten met toonaangevende ontwerpers Inside Outside en Studio Samira Boon. Er is stap voor stap te zien hoe al deze projecten de afgelopen twee jaar in de werkplaats van het TextielMuseum tot stand zijn gekomen. Het belang van de techniek, het vakmanschap en de combinatie van oude en nieuwe kennis staan centraal. Deze projecten dragen bij aan het positioneren van het TextielMuseum als hét kennis-en expertisecentrum op het gebied van textiel in Europa.

WEVEN NAAR BEWEGING

Het eerste project is het ‘Cosmic Curtain’; een kunstproject dat Inside Outside onder leiding van Petra Blaisse samen met het TextielLab heeft ontwikkeld en geproduceerd. Het betreft een grootschalig gordijn voor de Nationale bibliotheek in Qatar, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau OMA. Het gebouw is ontworpen als een grote open ruimte met een brug er doorheen. Het deel dat vanuit deze brug naar beneden vouwt, vormt een auditorium met een tribune waar evenementen en presentaties worden gehouden. Inside Outside kreeg een uitdagende opdracht om een gordijn te ontwerpen dat deze open ruimte zowel kan afsluiten als definiëren. De uitdaging zat vooral in het ontwerpen van een stof, waar zoveel bewegingsruimte in zit dat het mogelijk is om het gordijn tussen de horizontale en de diagonale structuur van deze ruimte te verplaatsen, zonder af te doen aan de esthetische kwaliteit. De enorme omvang van het project is terug te zien in de tentoonstelling ‘Co-creatie’ aan de hand van visuals van het eindresultaat.

 ‘Cosmic Curtain’ in Qatar, ontwerp rendering: Inside Outside - 2015

VOUWEN OP DE WEEFMACHINE

Ontwerper Samira Boon werkt vanaf 2013 samen met het TextielLab aan de ontwikkeling van ‘Super Folds’; textiele structuren geïnspireerd op de Japanse papiervouwkunst origami. Verschillende collectieopdrachten hebben geleid tot ‘Super Folds’: stoffen die door een bijzondere binding een vouwrichting krijgen op de weefmachine. Nadat de stof van het machine komt, neemt deze na enkele handelingen de geprogrammeerde vouwstructuur aan en ontstaat een 3D-structuur. Uitgangspunt van de opdracht is om grote geweven vouwstructuren te realiseren die als room-divider kunnen fungeren. Zowel het grote prototype als de samples uit het onderzoek worden gepresenteerd in deze tentoonstelling.

‘Archi Folds Y’ (serie ‘Super Folds’) door Samira Boon - 2015 gemaakt in het TextielLab. Fotograaf: Rene van der Hulst i.o.v. TextielMuseum 
Gebouw: Provinciehuis ’s Hertogenbosch 

BREIEN OM DE ZON TE VANGEN

Gordijnen houden zonlicht tegen. Maar waarom vangen ze het eigenlijk niet op om energie te winnen? Inside Outside kwam met een uitdagend voorstel om een gordijn te ontwikkelen met geïntegreerde zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Samen met het TextielLab en Solar Fiber ontwikkelden zij een prototype, het ‘Solar Curtain’, te zien in ‘Co-creatie’.

‘Solar Curtain’ (Zonnedoek) door Inside Outside - 2015 gemaakt in het TextielLab. Foto: Tommy de Lange i.o.v. TextielMuseum 

Research & Development in het TextielLab
Het TextielMuseum is ondernemend, innovatief en ambitieus: met de kennis en kunde die we in huis hebben zijn we hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel zowel nationaal als internationaal. De focus van bedrijven ligt voornamelijk op commerciële belangen en succesvolle eindproducten produceren op korte termijn, waardoor minder wordt geïnvesteerd in ‘Research & Development’; één van de redenen waarom het TextielLab van het TextielMuseum de komende jaren prioriteit geeft aan onderzoek & ontwikkeling van innovatieve toepassingen in textiel. Experimenten met materiaal en technologie kunnen textiel nadrukkelijker op de kaart zetten. De rode draad door de tentoonstelling en deze projecten is samenwerking, de ‘co-creatie’, tussen het TextielLab, de ontwerpbureau’s en de betrokken bedrijfspartners.

Betrokken partners:

‘Cosmic Curtain’:
Inside Outside (ontwerper textiel), OMA (architect gebouw), TextielLab (ontwikkelaar en producent), Brookfield Multiplex (opdrachtgever), Centexbel (textile competence centre), garenleveranciers (divers) , extern confectieatelier, LUCA School of Arts (stagiaire).

‘Solar Curtain’:
Inside Outside (ontwerper), Textiellab (ontwikkelaar en producent), Solar Fiber (adviseur en begeleiding ‘smart textiles’), TextielMuseum (opdrachtgever), garenleveranciers (divers), H. Stoll GmbH & Co. KG (machinebouwer)

‘Super Folds’:
Studio Samira Boon (ontwerper), TextielLab (ontwikkelaar en producent), ‘TextielMuseum (opdrachtgever), Lindauer Dormier GmbH (machinebouwer), ROC Tilburg -  School voor Mode, Sint Lucas Boxtel, AMD - School of Fashion Düsseldorf (stagiaires)

Concept, grafisch & ruimtelijke ontwerp tentoonstelling:
Studio Boot, ‘s- Hertogenbosch 

Met financiële ondersteuning van:

Gemeente Tilburg
SCI (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie)
Provincie Noord Brabant / bkkc (Brabants kenniscentrum kunst en cultuur)
Mondriaan Fonds